Home Vers van de pers 59-jarige chimpansee is erg ziek en weigert te eten, maar dan komt...

59-jarige chimpansee is erg ziek en weigert te eten, maar dan komt haar vorige verzorger haar opzoeken

Chimpansees zijn zeer slimme dieren, ze lijken erg op de mens. De dieren hebben ook een verregaand emotioneel register. De chimpansee genaamd “Mama” was de oudste in de wereldberoemde chimpansee.

In 2016 werd de 59-jarige chimpansee ziek en kon ze helaas niet meer gered worden. Daarom kwam Jan van Hoof, een stichter van de kolonie, zijn oude vriend bezoeken voor de laatste keer. De man kende Mama sinds dat ze was aangekomen, dat was sinds 1971.

“Mama is naar schatting in 1957 in het wild geboren, waarna ze jarenlang leefde in de Duitse dierentuin. In 1971 kwam Mama samen met de chimpansee Gorilla en Franje naar, waar zij de start vormden van een nieuwe chimpanseekolonie die wereldberoemd zou worden.”

In de dagen van haar leven weigerde ze om te eten en drinken, ook negeerde ze haar verzorgers, maar kwam Jan op bezoek. In eerste negeerde ze ook Jan. Plots heeft ze echter door dat haar vriend, die ze al veertig jaar kent, haar is op komen zoeken.

Ze vergat even dat ze ziek en verdrietig is en knuffelt Jan. Hij zorgt er ook voor dat ze even wat eet, ondanks dat ze dat eerder had geweigerd.

De chimpansee overleed enkele dagen na het emotionele afscheid, maar wees niet getreurd Mama heeft een lang en bijzonder leven gehad. Een leeftijd van 59 jaar is in chimpanseebegrippen hoogbejaard.

“Heel veel mensen die ik heb rondgeleid, na voordrachten en bij cursussen, kenden haar. Als we dan bij het verblijf arriveerden, kwam Mama uit de verste uithoeken naar me toe rennen om me van de overkant van de gracht opgewonden te begroeten, op z’n chimpansees, met een luid hijgend ‘ohoh!’. Het laatste jaar ging dat alsmaar moeizamer. Ze deed er steeds langer over voordat ze strompelend de gracht bereikte. Ik zal haar absoluut missen” verklaard Jan van Hoof.